Fleet AwardsFleet Awards Firemní auto rokuFiremní auto roku Fleet SlovenskoFleet Slovensko
 

iFLEET » Archiv 2005-19 » Fleet management 2007

Fleet management 2007

 
image1692

Společnost INCOMA Consult uspořádala ve spolupráci s odborným garantem INCOMA Research již pátý ročník konference Fleet Management. Dne 25. dubna 2007 se v pražském hotelu Hilton sešla více než stovka účastníků, aby se seznámila s nejnovějšími...

 
Společnost INCOMA Consult uspořádala ve spolupráci s odborným garantem INCOMA Research již pátý ročník konference Fleet Management. Dne 25. dubna 2007 se v pražském hotelu Hilton sešla více než stovka účastníků, aby se seznámila s nejnovějšími informacemi a trendy v oblasti správy vozových parků.
 
O tom, že konference kvalitativně zraje, svědčí i nejvyšší známka, kterou letos od samotných účastníků – nejrelevantnějšího hodnotitele – za celou historii svého konání získala. Vedle diskuze o rizicích a nákladech spojených s provozováním vozových parků u nás přinesl Fleet Management 2007 také pohled na tuto problematiku v dalších evropských zemích. Zajímavostí pak bylo vystoupení Paula Laurii z USA, kterého již někteří účastníci konference znali z minulého ročníku. Společnost Mercury Associates, jejímž je Paul Lauria představitelem, představuje mezinárodní poradenskou jedničku v oblasti správy vozových parků. Vystoupení Paula Laurii odpovídalo bohatému know-how, kterým jeho společnost disponuje, a bylo účastníky oceněno nejvyšší známkou ze všech.
 
Bezpečnost imperativem
Z příspěvků konference mimo jiné vyplynulo, že bezpečnost silničního provozu v České republice je ve srovnání s vyspělým zahraničím na velmi nízké úrovni a na tomto nelichotivém stavu mají velký díl viny řidiči firemních automobilů. Podle některých odhadů se tito podílejí na celkové nehodovosti až čtyřiceti procenty. Lidský faktor je tedy ve fleet managementu jedním z nejdůležitějších a často opomíjených aspektů. Josef Tesařík, Policejní rada z Policejního prezídia České republiky uvedl, že 92 % všech nehod je zapříčiněno lidským faktorem a snížení nehodovosti ve vlastním fleetu pomocí vhodných nástrojů, jakými jsou trénink, výchova a motivace řidičů, představuje nejen ochranu zdraví a lidských životů, ale i významnou finanční a časovou úsporu.
 
Hlavní instruktor HCT.CZ a Polygon Most Vít Jedlička pak ve svém vystoupení komentoval opatření legislativy v ČR, která jsou nastavena správně z hlediska principu, nikoliv z hlediska provádění a exekutivy: „Bodový systém přispěl jednoznačně k zásadnímu snížení nehodovosti i úmrtí na silnicích ve Švédsku, Norsku, Francii nebo Švýcarsku. Přispěje tedy i v České republice, vyžaduje však zásadní úpravu a zejména pak důslednost při jeho uplatňování.“ To je důležité i pro firemní řidiče. Zaměstnavatel by se při náboru nových lidí měl zajímat o to, jak jsou na tom se svým bodovým kontem a jaké jsou jejich řidičské návyky. Obecně platí, že lidé ve věku do 35 let jsou sice technicky zdatnými řidiči, ovšem velmi špatnými účastníky silničního provozu. Právě opakovaná účast na nejrůznějších školeních, včetně školy defenzivní jízdy, významně přispívá k tomu, aby se firemní řidiči stali spolehlivými účastníky silničního provozu. 
 
Náklady a efektivita
V části věnované nákladovosti a efektivitě fleetů se Radek Mužík, Partner, INCOMA Research, zamyslel nad nutností identifikace skrytých a interních nákladů, které často  navyšují režii firem a nejsou při správě firemnch vozových parků zohledňovány. Tyto úvahy pak ve druhé části konference potvrdil ve svém vynikajícím vystoupení Paul Lauria, který dokumentoval na konkrétní případové studii jednoznačný úspěch strategické práce s fleetem v kombinaci s včasným rozhodnutím o investici v dlouhodobém horizontu.
 
David Hájek, Project Development Manager ze společnosti Telefónica 02 Czech Republic spolu s Romanem Drábkem, logistikem adresného projektu ze společnosti TNT Post ČR, prezentovali zajímavou a názornou případovou studii telematického řešení šitého na míru konkrétní firmě, které po implementaci významně zvýšilo efektivitu vozového parku TNT Post ČR a také kvalitu poskytovaných služeb pro zákazníka.
 
Petr Svoboda, Product Manager pojišťovny Kooperativa, na konkrétním případu ukázal výhody, plynoucí z nastavení pojistky firemního autoparku podle potřeb konkrétní firmy (v tomto případě České pošty), které jsou v celkovém pojistném modelu respektovány. Tato praxe je vítaným oživením českého pojistného trhu, který až doposud nebyl z hlediska pojišťování autoparků dostatečně pružný a vstřícný k potřebám klientů. Program Kooperativy reaguje nově na individuální potřeby a požadavky zákazníků a bezpochyby přispěje k dalšímu dynamickému rozvoji trhu.
 
Druhým zahraničním řečníkem konference byl Ashley Sowerby ze společnosti Chevin Fleet Solutions, který se zaměřil na výhody využívání informačních systémů pro efektivní správu fleetů. Ve svém vystoupení představil softwarový nástroj , který je dnes lokalizován i pro Českou republiku, a který představuje komplexní řešení evidence, plánování, organizace a také obměny vozového parku společnosti. Paul Lauria pak ve svém druhém vystoupení na tomto příkladu demonstroval možnosti výpočtu optimálního procesu obnovy vozového parku z hlediska celkových nákladů i vyrovnanosti cash-flow. 
 
Konference Flet Management 2007 ukázala, jak obsáhlá jsou témata, která je dnes třeba v rámci fleet managementu firemních autoparků řešit jak na operativní, tak strategické úrovni. Devět přednášejících určitě obohatilo přítomné o řadu cenných poznatků, jejichž nejvyšší hodnotou je přímá využitelnost v denní praxi.


 
 
 

Komentáře k článku

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve příhlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
 
 
 
 

5. května 1323/9
140 00 Praha 4

Tel.: +420 261 221 953
Tel.: +420 241 409 318

Fax: +420 241 403 333
E-mail: info@iFLEET.cz