Fleet AwardsFleet Awards Firemní auto rokuFiremní auto roku Fleet SlovenskoFleet Slovensko
 

iFLEET » Aktuality » Fleet manažer » Definitivní konec spalovacích motorů v roce 2040?

Definitivní konec spalovacích motorů v roce 2040?

 
ilustracni-0

středa, 26. července 2017

Zajímalo vás, kdy nastane konec aut se spalovacím motorem? Tipovali jste roky 2050, 2060 nebo ještě později? Jak to tak vypadá, dojde k tomu již za 22 let a pět měsíců, tedy počínaje rokem 2040. Proč? S tímto termínem operuje francouzská vláda a nyní vyhlásila stejný termín Velká Británie.

 

Plány Francouzů a „ostrovanů“ by teoreticky mohly vyjít. Dvaadvacet let se jeví jako dostatečně dlouhá doba na vybudování infrastruktury včetně úprav distribuční sítě pro elektromobilitu. 

Velká Británie a Francie nejsou v tomto ohledu ani zdaleka nejprogresivnější. Německý spolkový sněm například vloni v říjnu navrhnul zákaz prodeje aut se spalovacím motorem od roku 2030, nicméně ministr dopravy Alexander Dobrint, jehož úřad by musel takový návrh schválit, označil tento termín za naprostý nesmysl. Jenže v některých jiných zemích si to nemyslí. Rok 2030 vzývají v tomto ohledu také například Číňané nebo Indové. A Norové již schválili plán na zákaz prodejů jiných aut než těch s nulovými emisemi (míněny emise samotného vozu) od roku 2025, tedy již za sedm a půl roku! S podobným nápadem přišla také spodní komora nizozemského parlamentu, nakonec se však tento návrh změnil v plán vytvořit z Nizozemí jednu velkou „laboratoř“ pro SmartCharging v rámci SmartGrids, tedy chytré nabíjení v chytrých sítích. Nizozemsko vyrábí značnou část své elektrické energie z obnovitelných zdrojů, především z větrných elektráren a hodlá v praxi a velkém měřítku otestovat a vyvinout síť, ve které jsou aktuálně nepoužívané elektromobily využívány jako úložiště elektrické energie.

Současné plány a politické deklarace nicméně mohou narazit na řadu překážek, které může budoucnost přinést, stejně jako může budoucnost přinést natolik inovativní řešení, která způsobí přirozený odchod spalovacích motorů ze scény bez nutnosti jejich legislativního omezování.    

 
 

Související články

 

Komentáře k článku

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve příhlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
 
 
 
 

5. května 1323/9
140 00 Praha 4

Tel.: +420 261 221 953
Tel.: +420 241 409 318

Fax: +420 241 403 333
E-mail: info@iFLEET.cz