Fleet AwardsFleet Awards Firemní auto rokuFiremní auto roku Fleet SlovenskoFleet Slovensko
 

iFLEET » Eventy » Zprávy » Konference Face to Face: podívejte se na FOTOGRAFIE

Konference Face to Face: podívejte se na FOTOGRAFIE

 
2016-praha

pátek, 21. října 2016

Včera proběhla ve velkém sálu Top Hotelu Praha unikátní odborná panelová diskuse na téma fleetového managementu. Pod názvem Face to Face 2016 se skrývá setkání téměř padesáti odborníků na problematiku správy vozových parků jak z řad provozovatelů, tak dodavatelů. Ti všichni dvě hodiny živě diskutovali o aktuálních tématech současného fleet managementu.

 

Kompletní fotogalerie zde

Podobné fórum zatím domácí fleetová scéna nepoznala a premiéra nového formátu akce pořádané pod již známou hlavičkou Tour de Fleet obohatila letošní seriál Dnů s Fleetem zajímavou indoorovou akcí zaměřenou na komunikaci mezi dodavateli a jejich klienty v ještě intenzivnější míře, než je tomu na fleetových dnech.

Diskusi zahájil Martin Mensa, ředitel vydavatelství Club 91, s.r.o., který připomněl průběh celé Tour de Fleet 2016 a upozornil na letošní novinky, mezi kterými byly menší, monotematické panelové diskuse, tematicky zaměřené akce, nebo rezervační systém pro testovací jízdy testujauto.cz. Moderátory diskuse byli Petr Kubásek a šéfredaktor magazínu Fleet firemní automobily Richard Plos.

Prvním tématem na programu byla oblast nákladů na provoz. Prvním tématem byly možnosti úspor v oblasti pohonných hmot. Jak se ukázalo, názory na některá opatření, jako například motivaci řidičů formou interních soutěží, jsou mezi fleet manažery spíše negativní a některým firmám se vysloveně neosvědčily. Diskuse se dotkla také problematiky prémiových paliv i kvality pohonných hmot obecně, zejména se však hovořilo o efektivitě prováděných jízd, v čemž mohou pomoci monitorovací systémy. Zejména manažeři větších společností se vyjádřili zcela jasně: bez tohoto nástroje si již správu vozového parku neumějí vůbec představit.

 

Druhou oblastí úspor, o které se diskutovalo, bylo opotřebení vozidel v souvislosti s jejich zůstatkovými hodnotami. Zde měli k diskusi co dodat i zástupci leasingových společností nabízejících služby operativního leasingu. Diskutovalo se o vhodných nástrojích působení na řidiče, o tom, jak leasingové společnosti posuzují nadměrné opotřebení a fleetoví manažeři seznámili ostatní se svými zkušenostmi z vracení vozidel a výpočtů nadměrných opotřebení ze strany leasingových společností. Několikrát bylo zdůrazněno, že je třeba při sledování celkových nákladů nezapomínat vedle finální platby za opotřebení nad rámec „damage katalogu“ také na investice do vozidla v průběhu jeho provozu. Jedná se zejména o řešení menších poškození spoluúčastí nebo za zvýšenou frekvenci výměny některých komponentů vozu nad rámec smluvně stanovených výměn.

Třetím tématem diskuse byla problematika optimální skladby vozového parku, zejména s ohledem na vhodnost či nevhodnost unifikace, optimálního počtu značek ve fleetu a podobně. U stolu byli zástupci společností s maximální unifikací, i zástupci firem, které provozují i více než pět značek. Několika manažery bylo poukázáno na problém udržování kvality poprodejních služeb a nemožnosti provádění benchmarkingu v případě unifikovaného vozového parku a unifikovaného dodavatele vozidel a servisních služeb. Některým firmám v tomto pomohla spolupráce s leasingovými společnostmi, které mají nástroje na sledování kvality služeb svých dodavatelů. Zástupci fleetů se víceméně shodli na tom, že zatímco v oblasti pracovních a referentských vozidel je unifikace přínosná, v případě vozidel managementu je běžnější možnost volby, byť s určitými omezeními.

Celá panelová diskuse byla velmi dynamická, aktivně se do ní zapojila většina účastníků a ukončil ji až napjatý časový harmonogram, který vyžadoval započetí příprav sálu na galavečer, který na stejném místě následoval o pět hodin později. Čtvrtek 20. 10. 2016 byl tedy bohatým a podařeným fleetovým dnem a organizátoři panelové diskuse Face to Face získali od účastníků řadu podnětů na případné další akce podobného charakteru. V současné době jsou plány odborných akcí magazínu FLEET firemní automobilu pro rok 2017 v přípravě a jejich harmonogram bude zveřejněn do konce letošního roku.

Během dne byly na hotelovém parkovišti k dispozici také automobily několika značek pro "Last Call" testování, čehož využila asi čtyřicíctka manažerů. 

Pokud vás zajímá, o čem konkrétně se na Face to Face diskusi hovořilo a nebyli jsme mezi přizvanými, nezoufejte. Zanedlouho zde bude k dispozici videozáznam celé diskuse, sledujte tedy ifleet.cz a nic důležitého ze světa fleet managementu vám neunikne! 

 
 

Související články

 

Komentáře k článku

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve příhlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
 
 
 
 

5. května 1323/9
140 00 Praha 4

Tel.: +420 261 221 953
Tel.: +420 241 409 318

Fax: +420 241 403 333
E-mail: info@iFLEET.cz